Η Ιστορία μας

Με 49 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και διατηρώντας σταθερές σχέσεις – πάνω από 40 χρόνια – με πολλούς από τους οίκους που εκπροσωπούμε, είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε έναν σημαντικό παίκτη στον ελληνικό εμπορικό στίβο.

Σταθμοί στην Ιστορία μας

1974

ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Το 1974, ο Γιώργος Κατσιώτης, έχοντας μακρά και επιτυχημένη πορεία στις Πωλήσεις, ιδρύει στη Θεσσαλονίκη την εταιρεία ΕΛΓΕΚΑ Γ. ΚΑΤΣΙΩΤΗΣ ΕΠΕ, μια μικρή εμπορική εταιρεία τροφίμων, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 500.000 δρχ. Η σύζυγός του Ελένη βρίσκεται στο πλευρό του, σε κάθε βήμα.

Mr. Chips γαριδάκια, γάλα εβαπορέ CARNATION, σαπούνια ΕΡΜΗΣ, τσίχλα STIMOROL, γλυκά ΑΝΘΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, TULIP Luncheon Meat, παστίλιες ΒΙΑΠ, καραμέλες ΚΟΚΟΣ, μαρμελάδες ΒΕΚΟ, καθαριστικό ΒΑΒΟ. Αυτά είναι μερικά από τα εμπορικά σήματα στο αρχικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που αγαπήθηκαν πολύ από τους Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια.

1981

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μετά τη μετατροπή της νομικής μορφής της εταιρείας από Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) σε Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ) το 1980, η ΕΛΓΕΚΑ επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αθήνα, ιδρύοντας υποκατάστημα το 1981. Η απόφαση αυτή στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς και ταυτόχρονα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

1988

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ

Ο Γιώργος Κατσιώτης, ο άνθρωπος που οραματίστηκε και ίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα, φεύγει από τη ζωή. Οι μνήμες του διορατικού, οραματιστή επιχειρηματία και πιστού συνεργάτη με την πληθωρική και εκρηκτική παρουσία, που ξεχώριζε, όπου κι αν βρισκόταν, παραμένουν ζωντανές. Ο Αλέξανδρος Κατσιώτης αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος.

1990

ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μετά από 9 χρόνια λειτουργίας, το υποκατάστημα της Αθήνας μεταφέρεται σε σύγχρονες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Οι υπερσύγχρονοι αποθηκευτικοί  χώροι και γραφεία στους Θρακομακεδόνες Αττικής συμβάλουν στην ανοδική πορεία της εταιρείας, με γοργούς ρυθμούς, στην ελληνική αγορά.

1999

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Η ΕΛΓΕΚΑ αποφασίζει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την είσοδο των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και χρηματοδοτεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης, ενισχύοντας τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά και επεκτείνοντας τις εμπορικές της δραστηριότητες στις βαλκανικές χώρες.

2000

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η ΕΛΓΕΚΑ επεκτείνει την εμπορική της δραστηριότητα στα Βαλκάνια με την ίδρυση εταιρειών, αρχικά στη Ρουμανία – ELGEKA FERFELIS ROMANIA SRL και το 2006 στη Βουλγαρία – ELGEKA FERFELLIS BULGARIA Ltd. Και οι δύο εταιρείες ασχολούνται με την εμπορία καταναλωτικών αγαθών.

ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΡΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

Το 2000, ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ εισέρχεται σε νέους επιχειρηματικούς τομείς αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο στη ΒΙΟΤΡΟΣ Α.Ε.  – παραγωγή και συσκευασία προϊόντων με φυτικά λιπαρά (αναπληρώματα τυριού).

2004

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ HACCP

Τον Απρίλιο του 2004, η ΕΛΓΕΚΑ εγκρίνεται για πιστοποίηση, μετά από έλεγχο από τον φορέα διαπίστευσης TUV-Hellas σύμφωνα με το πρότυπο «ΕΛΟΤ 1416», ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης, από την ΕΛΓΕΚΑ, ενός Συστήματος Διαχείρισης Υγιεινής Και Ασφάλειας Τροφίμων (HACCP) σύμφωνα με τις οδηγίες του Codex Alimentarius από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων.  Η πιστοποίηση αυτή προσφέρει ένα ξεχωριστό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ενισχύει τη δέσμευση της εταιρείας για την ασφάλεια των τροφίμων.

2007

ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ Α.Ε.

Ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην αγορά των 3PL – Third Party Logistics – με την εξαγορά της ΔΙΑΚΙΝΗΣIΣ Α.Ε., της πρώτης και μεγαλύτερης εταιρείας που εισήγαγε τις Υπηρεσίες Logistics στην Ελλάδα. Η DIAKINISIS κατέχει σήμερα την ηγετική θέση στην ελληνική αγορά 3PL, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες logistics και λύσεις διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.

2010

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣIΣ Α.Ε. & COSCO PCT

Ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ – μέσω της θυγατρικής του ΔΙΑΚΙΝΗΣIΣ Α.Ε. – υπογράφει στρατηγική συμφωνία με την COSCO PCT. Η συμφωνία αφορά στην εκτέλεση έργου φορτοεκφορτώσεων και διακίνησης των containers που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, και ειδικά στην προβλήτα ΙΙ, η οποία έχει παραδοθεί στην COSCO PCT για την επόμενη 35ετία.

ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΗΤΑΠΙ ΑΕΒΕ

Με την εξαγορά της χονδρεμπορικής εταιρείας ΒΗΤΑΠΙ, ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ ενισχύει τη θέση του στη αγορά χονδρικής πώλησης. Η ΒΗΤΑΠΙ δραστηριοποιείται στην εμπορία και διανομή ειδών διατροφής και λοιπών καταναλωτικών προϊόντων και είναι βασικός προμηθευτής του δικτύου σούπερ μάρκετ ARISTA (558 καταστήματα), ενώ εξυπηρετεί επίσης σημαντικό αριθμό ανεξάρτητων πελατών – περίπου 1.750 σημεία πώλησης. Με την από 31.01.2014 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η επωνυμία της εταιρείας γίνεται «ΑRISTA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ARISTA Α.Ε.».

2011

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ISO 22000:2005

Η εταιρεία αναβαθμίζει την πιστοποίησή της, ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στην ασφάλεια των τροφίμων, κάτω από τα αυστηρότερα πρότυπα απόδοσης και ποιότητας. Είναι πιστοποιημένη για το σύστημα ασφάλειας τροφίμων με ISO 22000:2005

2012

ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ DIAKINISIS LOGISTICS SERVICES (CY) LTD

Ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην κυπριακή αγορά 3PL με την ίδρυση της Diakinisis Logistics Services (CY) Ltd. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες logistics καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.

2014

ΕΞΑΓΟΡΑ 40% ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ DIAKINISIS LOGISTICS SERVICES (CY) LTD ΑΠΟ C.A. PAPAELLINAS

Τον Οκτώβριο του 2014, η C.A. PAPAELLINAS αποκτά το 40 % του μετοχικού κεφαλαίου της DIAKINISIS LOGISTICS SERVICES (CY) LTD. Η DIAKINISIS (CY) αναλαμβάνει την αποθήκευση και πανγκύπρια διανομή όλων των καταναλωτικών προϊόντων της C.A. Papaellinas, και εδραιώνεται ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο εξειδικευμένες εταιρείες στο χώρο των Logistics στην Κύπρο, διατηρώντας εγκαταστάσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο.

Η ΒΙΟΤΡΟΣ ΑΒΕΕ. ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΣΤΑ EUROPEAN BUSINESS AWARDS

Η ΒΙΟΤΡΟΣ ΑΒΕΕ βραβεύεται ως «Εθνικός Πρωταθλητής Ελλάδας» στα European Business Awards στην κατηγορία «The UKTI Award for Innovation» για την καινοτόμο ιδέα «Μη Γαλακτοκομικό Τυρί Violife».

2015

ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΡΟΣ ΑΒΕΕ ΣΤΑ EUROPEAN BUSINESS AWARDS

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ΒΙΟΤΡΟΣ ΑΒΕΕ διακρίνεται στα European Business Awards, αυτή τη φορά στην κατηγορία «Βραβείο Εισαγωγών/Εξαγωγών», για την εντυπωσιακή εξαγωγική ανάπτυξη της εταιρείας μέσα στο 2014 -2015.

2018

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η ΕΛΓΕΚΑ εντάσσεται στις εταιρείες που συντάσσουν αναφορές μη χρηματοοικονομικών στοιχείων, με έμφαση στις δράσεις ΕΚΕ.

2019

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΥ

Η εταιρεία επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε έναν νέο τομέα: το κρασί. Αντιπροσωπεύει 4 Οινοποιεία (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Γνώση, Πατραϊκή 1918, Symposium Cellars, Οινοποιείο Τυρνάβου) και το «The Wine Barrel».

2022

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ FOOD EXPO

Για πρώτη φορά, η ΕΛΓΕΚΑ συμμετέχει στην Food Expo, όπου μέσα από ένα σύγχρονο και κομψό περίπτερο κρασιού προβάλει κρασιά υψηλής ποιότητας, αναδεικνύοντας διαφορετικές ελληνικές περιοχές κρασιού με τις ποικιλίες τους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η ΕΛΓΕΚΑ επικαιροποιεί το σύστημα πιστοποίησης διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2018. Επίσης, περνάει με επιτυχία την επιθεώρηση για την πιστοποίηση της κατά το πρότυπο ποιότητας ISO 9001/2015.

Member of ELGEKA Group
www.elgekagroup.com
© 2023 ELGEKA. All rights reserved.